Ovo pametno ogledalo je najveći ”IPhone” na svetu
6. decembra 2016. Od Online knjižara Licej 0

Ovo pametno ogledalo je najveći ”IPhone” na svetu

Ogledalo koje je napravio inovator iz Njujorka bazirano je na Eplovom mobilnom operativnom sistemu iOS 10, i na njemu mogu da se pokreću aplikacije za IPhone.

Pre nekoliko meseci na JuTjubu objavljen je video-snimak projekta korisnika koji je napravio pametno ogledalo, koje izgleda kao najveći IPhone na svetu.

Na prvi pogled reč je o običnom ogledalu, ali kada se dodirne, na njemu se pojave informacije o trenutnoj temperaturi, prognozi za sledećih nekoliko dana i vremenu, a na njemu mogu da se pokrenu i brojne aplikacije.

Tehnologija koja je korišćena u ovom ogledalu bazirana je na Eplovom iOS 10 mobilnom operativnom sistemu i ima sličan interfejs kao i telefoni ove kompanije.

Tako se na njemu može, kao i na IPhoneu/IPad, putem posebnih aplikacija da se reprodukuje muzika na povezane zvučnike i slično.

Rafael Dimek, inovator iz NJujorka koji je napravio ovo ogledalo kaže kako u slučaju kašnjenja na dogovor, može jednostavno putem Fejsbuk aplikacije s ovog ogledala da pošalje poruku prijateljima da kasni – naravno, čini se da je ipak jednostavnije poslati poruku direktno s IPhonea, odnosno nekog drugog telefona.

Nakon 45 sekundi mirovanja, s ogledala nestaju aplikacije i informacije o vremenu tako da onda izgleda kao i svako drugo ogledalo, a za njegovo aktiviranje dovoljan je samo jedan dodir prstom po površini.

Iako je, čitajući komentare ispod videa, na JuTjubu ovaj projekt zainteresovao mnoge koji bi u svojoj kući voleli da imaju ogledalo koje pokreće Eplov mobilni operativni sistem, pitanje je kakvi su planovi Dimeka s ovim ogledalom, pa će verovatno sve ostati na nivou ličnog projekta.

Naime, kako je to napomenuo u opisu proizvoda na JuTjubu, sva prava za ovaj projekt poput iOS-a, dizajna, aplikacija, ikona i fontova pripadaju Eplu te ogledalo nije namenjeno upotrebi u komercijalne svrhe, a s ovim je projektom samo hteo da napravi nešto korisno u čemu će uživati u svoja četiri zida.