Zahar Prilepin
25. oktobra 2016. Od Online knjižara Licej 0

PISAC U FOKUSU – Zahar Prilepin

PISAC U FOKUSU – Zahar Prilepin

Izvor: http://sajamknjiga.rs/

Drugog sajamskog dana u prepunoj sali ,,Ivo Andrić“, gost programa ,,Pisac u fokusu“ bio je srpskoj publici dobro poznat i omiljen pisac Zahar Prilepin. Savremeni ruski pisac čija su dela prevedena na 25 jezika i koji je za njih dobio 20 uglednih književnih priznanja, rado je viđen gost u Beogradu, gde se, kako je rekao, oseća kao u svojoj kući.

U razgovoru sa Sanjom Milić, na jednostavan i duhovit način, hronološki je predstavio svoja dela koja je počeo da piše u tridesetim godinama, da bi svoj prvi roman Patologije, ”malo o ljubavi, malo o ratu“ objavio 2005. godine. Iako je po obrazovanju filolog, naveo je kako su zbog činjenice da je rođen u seoskoj porodici, ruski kritičari smatrali da nije dovoljno obrazovan da piše lepu književnost.

On je sa prisutnima podelio neke tajne svoje književne radionice, ali i govorio o tri nova naslova koja su pred srpskim čitaocima. To su knjiga priča Sedam života i proza Nije tuđi rat, kao i Pisma iz Donbasa. Dve od ove tri knjige bave se sukobima na Krimu, i neposrednim piščevim ratnim iskustvima iz Donbasa.

Po njegovim rečima, pisca mora da vodi osećanje, intuicija i zaljubljenost u književnost, a junacima njegovih romana porodica je glavni spas. U romanuSanjka, koji opisuje raspad Rusije devedesetih godina, centralna tema je odrastanje bez oca, dok roman Greh, doživljava kao jedno od najprisnijih dela zbog junaka koji se takođe zove Zahar.

Crni majmun, koji prati tok života dece bez perspektive, ”zbog svoje psihologije, bolesnog osećanja golog čoveka i realističnog stava” jedan je od omiljenih romana u Rusiji, istakao je Prilepin. Na pitanje ,,Da li čovek zaista može postati životinja?“ odgovorio je poslednjom rečenicom iz svog romana Obitelj: ,,Ljudi su mračni i strašni, ali je svet human i topao“.

Druženje sa čitaocima na Sajmu knjiga Prilepin je zaokružio napomenom da uglavnom pripoveda u prvom licu, jer tako stvara prisniji odnos sa svojim čitaocima, i istakao je ono što se provlači kroz svako njegovo delo – značaj vere i porodice u njegovom, kao i u životu svih njegovih junaka.

PISAC U FOKUSU – Zahar Prilepin