Približava li se kraj bananama kakve poznajemo?
Približava li se kraj bananama kakve poznajemo?
Ali nije problem samo u bananama. ‘Mehanizacija ne može delovati bez standardizacije’, objašnjava dr. Chikelu Mba, nigerijski genetičar u FAO-u i dodaje: ‘Kako bi iskoristili kombajn ili drugu mehanizaciju trebaju vam biljke koje rastu do iste visine, koje zriju u isto vreme i tako dalje. Ta uniformiranost ugrožava naš prehrambeni poredak’. Stefano Padulosi, naučnik istraživačkog instituta o biološkoj raznolikosti i sigurnosti hrane Bioversity International, naglašava kako postoji nekoliko razloga zbog kojih je bioraznolikost važna. Ističe pritom veliku glad u Irskoj u 19. veku koja je usmrtila milion ljudi, a bila uzrokovana zarazom krompira, primarne namirnice u Irskoj u to doba, čija se proizvodnja temeljila na jednoj sorti.
Kad su banane u pitanju, u svetu je dokumentovano oko 1500 sorti. Nije verojatno kako bi bila koja od njih mogla odmah poslužiti kao zamena Cavendishu, ali mogu pomoći u razvoju sorte otporne na TR4. U mogućoj katastrofi, dr. Mba je rekao: ‘Banana kakvu poznajemo i volimo u ozbiljnoj je opasnosti. Ali umesto da očajavamo, to nam treba biti podsticaj da pokrenemo našu pamet i razvijemo nove sorte, otporne na bolesti’.
Ugandski agronom Edie Mukiibi, potpredsednik globalne organizacije za održivu poljoprivredu Slow Food International poziva potrošače da probaju manje popularne i nekomercijalne sorte banana kakve se mogu pronaći širom sveta. ‘Ako ljudi ne žele da hrana nestane, trebaju prestati biti samo potrošači i uključiti se u proizvodnju, a to znači birati i kupovati sezonske, lokalne i manje komercijalne sorte namirnica’, dodao je.