Početna / Zdrav život / REVOLUCIJA U BORBI PROTIV RAKA Ruski i finski naučnici stvorili novi tip nanočestica

REVOLUCIJA U BORBI PROTIV RAKA Ruski i finski naučnici stvorili novi tip nanočestica

REVOLUCIJA U BORBI PROTIV RAKA Ruski i finski naučnici stvorili novi tip nanočestica

Ruski i finski hemičari stvorili su novi tip nanočestica koje se mogu „napuniti“ hemoterapijom i koristiti za prebacivanje otrovnih supstanci u unutrašnjost tumora.

Ćelije raka

Foto: Destroyer of furries / Wikipedia Ćelije raka

„U kulturu ćelija uveli smo nanočestice sa preparatom protiv razvoja tumora, nakon čega smo nanočestice izlagali bilo elektromagnetskom, bilo infracrvenom zračenju“, navodi Andrej Kudrjavcev iz Instituta za teorijsku i eksperimentalnu biofiziku Ruske akademije nauka u Puščinu.

U tim uslovima temperatura uzoraka je rasla, polimerni pokrivač se skupljao i ispuštao aktivnu supstancu iz pora, objašnjavaju naučnici.

Tokom poslednjih nekoliko godina naučnici su stvorili nekoliko novih metoda za lečenje raka, koje se zasnivaju na različitim organskim i neorganskim nanočesticama.

U nekim slučajevima nanočestice same po sebi služe kao sredstvo za uklanjanje tumora, delujući kao neka vrsta „mete“ na koju se usmeravaju ili imune ćelije ili zračenje lasera koje zagrijava čestice i „spaljuje“ ćelije, prenose RIA Novosti.

U drugim slučajevima, kako kažu Kudrjavcev i njegove kolege, nanočestice se pojavljuju samo kao sredstvo za prenošenje opasnih molekula do tumora, što ograničava njihovo delovanje i omogućava da se smanje doze koje su potrebne za potpuno uništavanje ćelija karcinoma.

Kao nanočestice mogu se koristiti različite organske strukture koje imitiraju ćelije ili neorganski spojevi koji su nevidljivi za imuni sistem.

Kudrjavcev i njegove kolege sjedinili su dobre strane jednog i drugog pristupa i stvorili nanočestice od silicijuma. One se mogu napuniti bilo kojom materijom i izolovati od spoljnog sveta, a molekuli hemoterapije onda neće ubijati zdrave ćelije i organe.

Ovakve nanočestice, kako objašnjavaju naučnici, funkcionišu zahvaljujući zanimljivoj sposobnosti tumora – da u sebi sakuplja svo „smeće“ koje postoji u organizmu.

Osim toga, temperatura unutar tumora obično je znatno viša od normalne, što omogućava da se lako lokalizuje.

Pročitajte

Šta jedemo? Rak vreba iz hleba!

Šta jedemo? Rak vreba iz hleba!

Proizvođači hleba ne štede na aditivima! E 330, štetan dodatak ishrani, koji može izvati različite ...

Tuširajte se uvek hladnom vodom! Evo i zašto

Tuširajte se uvek hladnom vodom! Evo i zašto

Trendovi u velnesu dođu i prođu, ali čini se da je cvokotanje i drhtanje pod ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 2 =