Početna / Zdrav život / Tuširajte se uvek hladnom vodom! Evo i zašto
Tuširajte se uvek hladnom vodom! Evo i zašto
Tuširajte se uvek hladnom vodom! Evo i zašto

Tuširajte se uvek hladnom vodom! Evo i zašto

Trendovi u velnesu dođu i prođu, ali čini se da je cvokotanje i drhtanje pod ledenim tušem jedna od onih zacementiranih metoda kojoj će se ljudi uvek vraćati.

I to nije slučajno jer benefiti od kupanja ledenom vodom uključuju podizanje imunosistema, oslobađanje od stresa, veću budnost i mentalnu jasnoću… Da li je to dovoljno da vas ubedi da svakog jutra uđete pod mlaz ledene vode?

Slučaj ledenog tuširanja još jednom je prošao kroz naučnu studiju u Holandiji. Ona sugeriše da su se učesnici koji su na kraju svakog tuširanja doživeli eksploziju hladne vode brže oporavljali posle bolesti, pa tako i kraće odsustvovali sa posla nego oni koji su se tuširali malkom ili toplom vodom. piše Independent.

Još impresivnije, od 3.000 učesnika u studiji, dve trećine njih odlučilo ja da nastavi da se nadalje tušira hladnom vodom i prijavilo da im ledeno tuširanje podiže nivo energije isto koliko i šolja veoma jake kafe.

Jedna od učesnica, Sofi Krajcberg (29), prihvatila je izazov da se 30 dana tušira hladnom vodom i nakon toga izjavila da se posle jutarnjeg hladnog tuša toliko dobro oseća da bi ga svima preporučila kao sredstvo za brzo dizanje energije i raspoloženja.

Tu je takođe i dokaz da pod ledenom vodom možete da osetite veću mentalnu pozornost, a nakon kratkog šoka počinjete da dišete dublje, što povećava broj otkucaja srca, ubrzava cirkulaciju i oslobađa endorfin.

Ledeni tuš i dalje predstavlja medicinsko čudo, a to je potvrđeno nedavno u Bi Bi Si-jevom dokumentarcu “Doktor koji je odustao od droge”, u kojem dr Kris van Tukleken pokazuje da pacijenta koji patio od depresije leči upravo ovom metodom. Sari, koja je osam godina bila na antidepresivima, prepisano je plivanje u hladnoj vodi kako bi joj se stabilizovalo raspoloženje.

Verujemo da ćete i vi prihvatiti izazov, bar na sedam dana. Ništa ne košta, a može i te kako da bude korisno.

Izvor: Telegraf

Pročitajte

Približava li se kraj bananama kakve poznajemo?

Približava li se kraj bananama kakve poznajemo?  Svet se ne može zasititi banana, najprodavanijeg voća ...

Šta jedemo? Rak vreba iz hleba!

Šta jedemo? Rak vreba iz hleba!

Proizvođači hleba ne štede na aditivima! E 330, štetan dodatak ishrani, koji može izvati različite ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + fourteen =