Drugog dana Beogradskog sajma knjiga dodeljena je godišnja nagrada „Dositej Obradović“ izdavačkoj kući „Centar knjige Rudomino“ iz Moskve, Rusija, koja se dodeljuje stranom izdavaču za poseban doprinos prevođenju srpske književnosti i njeno kontinuirano predstavljanje. Nagradu ravnopravno dodeljuju Zadužbina „Dositej Obradović“, Sajam knjiga i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

U jednoglasnoj odluci žirija, koji je radio u sastavu: Radomir Putnik – predsednik, Zoran Hamović, Gojko Božović i Marko Nedić, ističe se da je „Centar knjige Rudomino“ poslednjih godinu dana objavio dela: „Uhvati zvezdu padalicu“ (Antologija savremene srpske priče), „Sitničarnica kod srećne ruke“ Gorana Petrovića, „Ovoga puta o bolu“ Mihajla Pantića i „Grobnica za Borisa Davidoviča“ Danila Kiša.

Mihajlo Pantić je održao kratku besedu u kojoj je istakao da je Dositej Obradović bio veliki putnik i da je sreo mnogo ruskih pisaca koji su pokazivali veliku zainteresovanost za srpsku književnost.

„Centar knjige Rudomino“ osnovan je u okviru Ruske državne biblioteke inostrane književnosti „M.I. Rudomino“, a pre nekoliko godina je osnovana edicija „Srpska reč“ koja je centar prevodilačke aktivnosti, pre svega dela srpske literature, kao i edicija „Sto slovenskih romana“.

Ovo priznanje je ustanovljeno 2007. godine, i dodeljuje se stranom izdavaču koji promoviše srpsku književnost i kulturu.