Srbi 1903 – 1914: Istorija ideja
26. oktobra 2016. Od Online knjižara Licej 0

Srbi 1903 – 1914: Istorija ideja

Srbi 1903 – 1914: Istorija ideja

Promocija knjige “Srbi 1903 – 1914: Istorija ideja” održana je na Platou Miloša Crnjanskog u Areni Beogradskog sajma, u ponedeljak 24. oktobra. O knjizi su govorili: Marinko Vučinić, dr Slobodan Naumović, dr Miloš Ković i dr Slobodan Vladušić.

Ova knjiga je kolektivni poduhvat u vidu leksikona na čijij realizaciji je radilo dvadeset i dvoje autora iz različitih sfera nauke, i u njoj se nalaze biografije i dostignuća najvećih srpskih umova “zlatnog doba srpske istorije”, kao i okolnosti u kojima su živeli i stvarali.

“Koncept knjige zamišljen je kao dijalog generacija srpskih istoričara i uveren sam da srpskoj kulturi fali upravo ta vrsta dijaloga. Živimo u vremenu kada se sukob generacija podržava, jer je deo sveobuhvatne globalizacije” rekao je Miloš Ković.

O ovom multidisciplinarnom projektu govorio je zatim Slobodan Vladušić, koji je publici približio ideološku crtu naučnika i umetnika tog doba i dodao da je ova knjiga pokušaj da se čuje glas epohe kojoj su pripadali neki od najvećih srpskih umova. On je naglasio i vezu između ličnosti i ideje, budući da se ličnost bazira na idejama u koje veruje i da u skladu sa svojim verovanjima ta ličnost i živi. Ako je drugačije, čovek prestaje da bude ličnost i postaje čovek mase:

“Ovi ljudi nisu bili deo mase. Upravo je to razlog zašto je ova generacija bila toliko konkurentna i toliko efikasna u ostvarivanju nacionalnih ciljeva, kao što nijedna generacija intelektualaca nije bila pre njih, a nažalost ni posle njih”, zaključio je Vladušić.

Marinko Vučinić je naglasio da ovu knjigu krasi uravnotežen pristup, bez uzdizanja u nebesa ovog perioda, u kome je svakako bilo dosta političkih kriza .

Najveće ličnosti “zlatnog doba srpske demokratije”, Slobodan Naumović je uporedio sa naučnim džinovima , dok su oni, autori knjige, ”patuljci koji im sede na ramenima kako bi uz njihovu pomoć videli dalje i bolje”. Upozorio je i na neopravdano osporavanje ovih “džinova” od strane novopečenih istoričara i teoretičara..