Početna / Novosti / BUDUĆNOST NA VRATIMA Dobra vest: Uskoro presađivanje pluća u Srbiji, u svetu planiraju PRESAĐIVANJE GLAVE
BUDUĆNOST NA VRATIMA Dobra vest: Uskoro presađivanje pluća u Srbiji, u svetu planiraju PRESAĐIVANJE GLAVE
BUDUĆNOST NA VRATIMA Dobra vest: Uskoro presađivanje pluća u Srbiji, u svetu planiraju PRESAĐIVANJE GLAVE

BUDUĆNOST NA VRATIMA Dobra vest: Uskoro presađivanje pluća u Srbiji, u svetu planiraju PRESAĐIVANJE GLAVE

BUDUĆNOST NA VRATIMA Dobra vest: Uskoro presađivanje pluća u Srbiji, u svetu planiraju PRESAĐIVANJE GLAVE

Izvor: Blic.rs

Sve nam je bliža budućnost u kojoj će lekari moći da drastično produže ljudski život menjajući bolesne organe ili delove tela kao što danas automehaničari menjaju neispravne delove automobila. U Srbiji, sada je moguće presađivanje srca, jetre, bubrega, rožnjače, koštane srži i samih kostiju, a uskoro će, saznaje „Blic“, biti moguća i transplantacija pluća. U svetu, hirurzi već s uspehom presađuju lica, ruke i noge, a postoje i veoma kontroverzni planovi o presađivanju – glava!

Foto: Ilustracija / Promo

– U Srbiji postoji 14 donorskih bolnica i pet transplantacionih centara. Na bubreg trenutno čeka 720 pacijenata, na jetru i srce po 30 ljudi. To su tri jedina solidna organa koja se kod nas presađuju – kaže Nenad Milojičić, direktor Uprave za biomedicinu.

Konzilijum za presađivanje pluća

Kako saznaje „Blic“, načinjen je i prvi korak kako bi se u našoj zemlji pokrenuo program transplantacije još jednog organa – pluća. U Kliničkom centru Srbije oformljen je konzilijum za transplantaciju pluća, koja se smatra jednom od najsloženijih intervencija u domenu presađivanja. Procene su da u Srbiji ima 10 do 15 ljudi kojima je ova intervencija neophodna, a formiranjem konzilijuma znaće se tačan broj. Konzilijum će se održavati jednom mesečno, poslednjeg četvrtka u mesecu.

– Ovo je samo jedna od faza. Potrebno je stručnjake poslati na edukaciju, kao i da razvijemo protokole. U konzilijumu će biti tri pulmologa, dva grudna hirurga, kardiohirurg, anesteziolog, kao i još jedan lekar po potrebi. Naravno, i psiholog i socijalni radnik – kaže za „Blic“ doc. dr Maja Ercegovac, direktorka Klinike za grudnu hirurgiju KCS.

Pacijenti koji sada čekaju na nova pluća upućuju se u inostranstvo

Foto: EuroBlic / RAS SrbijaPacijenti koji sada čekaju na nova pluća upućuju se u inostranstvo

Gde se i koje transplantacije rade u Srbiji

  • Klinički centar Srbije: Bubrezi, jetra, srce, rožnjače i deo programa za transplantaciju koštane srži.
  • VMA: Jetra, bubrezi, koštana srž kod odraslih.
  • Dečja klinika u Tiršovoj: Bubrezi kod dece i adolescenata.
  • Institutu za majku i dete: Koštana srž kod dece
  • Klinički centar Vojvodina: Bubrezi i jetra.
  • Klinički centar Niš: Bubrezi.
  • Institut za ortopediju i traumatologiju Banjica: Kosti (za ove intervencije često moraju da kupuju kosti iz inostranstva).

U svetu presađuju pankreas, želudac, možda i glave!?

Malo građana uopšte zna da se danas, pored srca, jetre, bubrega, pluća… mogu presađivati skoro svi organi i delovi tela. U svetu presađuju pankreas, gušteraču, želudac… od nedavno i lica, noge i ruke. Za kraj ove godine najavljena je, doduše veoma kontroverzno, i prva transplantacija glave.

Italijan presađuje glavu obolelog Rusa!?

Serđo Kanavero

Foto: youtubeSerđo Kanavero

Rus Valerij Spiridonov (30) će, navodno, biti prvi čovek čija će glava biti presađena na drugo telo. Spiridonov pati od retke bolesti gubljenja mišića i prijavio se za presađivanje glave nakon što je italijanski neurohirurg Serđo Kanavero objavio da je pronašao način da pacijentu odseče glavu i stavi je na zdravo telo. Ovaj izuzetno kontroverzni poduhvat je podelio javnost – stručnjaci iz oblasti medicine i etike se oštro protive operaciji, ali doktor Kanavaro i Spiridonov ne haju.

Novo lice za žrtvu razjarenog psa

Francuskinja Izabel Dinoar je 2005. godine, nakon što ju je izujedao pas, postala prva pacijentkinja kojoj je presađen tzv. facijalni trougao, odnosno predeo nosa, usana i vilice. Operaciju je izveo tim hirurga na čelu sa profesorom Žan-Mišelom Dibernarom, koji je 1998. godine izvršio prvu transplantaciju ruke. Dinoar je umrla prošle godine posle duge bolesti.

Pomera prste na presađenoj ruci

Foto: Profimedia

Nekadašnjem vojniku Marku Kejhilu ruka nepoznatog donora presađena je krajem 2012, a posle šest meseci je počeo da pomera prste. Operacija je trajala osam sati jer je trebalo povezati kosti, tetive, nerve, arterije i vene. Tim je predvodio plastični hirurg dr Sajmon Kej.

14 sati za transplantaciju obe noge

Španski hirurzi su prvi izveli transplantaciju obe noge na pacijentu koji ih je izgubio u nesreći. Tim hirurga bolnice „La Fe“ u Valensiji predvodio je dr Pedro Kavadas, koji je 2009. obavio prvu transplantaciju lica u Španiji. Operacija je trajala oko 14 sati.

Moguć seksualni odnos posle presađivanja penisa

Pacijentu obolelom od kancera je izvršena prva transplatacija penisa u SAD u maju prošle godinene. Glavna bolnica u Masačusetsu je tada saopštila da je operacija trajala 15 sati i da je pacijentu presađen muški polni organ preminulog donora. Dr Kertis Ketrulo, koji je predvodio hirurški tim, rekao je da je transplatacija omogućila 64-godišnjem pacijentu da normalno mokri već za nekoliko nedelja, dok bi seksualni odnosi bio moguć za mesec dana.

Pročitajte

Grčki arheolozi ne žele privatizaciju antičkih lokaliteta

Grčki arheolozi ne žele privatizaciju antičkih lokaliteta

Grčki arheolozi ne žele privatizaciju antičkih lokaliteta   Izvor: National Geographic Grčki arheolozi odbili su ...

U Kini pušten u rad najviši most na svetu

U Kini pušten u rad najviši most na svetu

U Kini pušten u rad najviši most na svetu Most visok 565 metara iznad reke Beipan ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 16 =