Početna / Zanimljivosti / FRANCUZI JEDU SRPSKE PUŽEVE Leskovčani izvoze prerađeno meso
FRANCUZI JEDU SRPSKE PUŽEVE Leskovčani izvoze prerađeno meso
FRANCUZI JEDU SRPSKE PUŽEVE Leskovčani izvoze prerađeno meso

FRANCUZI JEDU SRPSKE PUŽEVE Leskovčani izvoze prerađeno meso

Izvor: Blic.rs

Oko 200 tona prerađenog mesa puževa iz leskovačke fabrike „Bones food“ svake godine završi na trpezama Francuza, Italijana, Mađara, Grka i Švajcaraca.

Klasifikacija: Čak i prazne puževe kućice odlaze na zapad

Foto: M. Ivanović / RAS SrbijaKlasifikacija: Čak i prazne puževe kućice odlaze na zapad

Direktno iz jedine firme u Srbiji s pravom uvoza ove vrste hrane u Evropsku uniju na zapadu završavaju i oprane kućice puževa.

Mnogi Leskovčani i ne znaju da u gradu na Veternici postoji „Bones food“, sa 35 stalno zaposlenih i 150 radnika u sezoni, firma koja celokupnu svoju proizvodnju plasira na inostranim tržištima i koja će na jesen startovati i sa proizvodom – pužem u ljušturi s prelivima.

– Ušao sam u veliki rizik kada sam pre nekoliko godina počinjao posao iako sam bio već iskusni privrednik. Puževi, pa ko će to kupovati, ali ispalo je sasvim neočekivano, pa se sada tržište širi gotovo samo od sebe – priča za „Blic“ vlasnik leskovačke fabrike Bora Marjanović, koji priznaje da ga je na taj rizični posao nagovorio njegov prijatelj Grk.

Na ceni su, objašnjava direktor fabrike Bojan Stanisavljević, dipl. tehnolog, beli, vinogradarski puževi, kojih najviše ima u Vojvodini, i sivi, šumski puževi, do kojih može da se dođe i u leskovačkom kraju.

Direktor: Inženjer tehnologije Bojan Stanisavljević

Foto: M. Ivanović / RAS SrbijaDirektor: Inženjer tehnologije Bojan Stanisavljević

– Ipak, to je nedovoljno, pa puževe uvozimo i iz okolnih zemalja – priča Stanisavljević.

Tim pre čudi što se Bora Marjanović, koji u Beogradu decenijama ima fabriku kozmetike, odlučio da pužaru podigne u Leskovcu, čiji je kraj siromašan sirovinom.

– Rođen sam i odrastao u Leskovcu, radio u „Neveni“ i nekadašnjem „Ukrasu“. Hteo sam na neki način da se odužim Leskovčanima. Subvencije sam odbio, samo sam podigao jedan kredit od Fonda za razvoj koji sam isplatio – priča dok ispraća vozača koji šleper s puževim mesom treba da isporuči kupcu u Italiju.

Vlasnik fabrike Bora Marjanović: Tržište se širi samo od sebe

Foto: M. Ivanović / RAS SrbijaVlasnik fabrike Bora Marjanović: Tržište se širi samo od sebe

Na površini od 2,5 uređenih hektara, sagrađena je fabrika od 1,5 hektara sa četiri hladnjače, kapaciteta 300 tona, sa linijama za prijem, pranje, tercijarnu obradu, usoljavanje, termičku obradu, odvajanje po veličinama, vađenje mesa, seciranje, odnosno odvajanje mesa od kućice i izdvajanje otpada.

– Zatim sledi prerada, odnosno kuvanje mesa puža, hlađenje i ispiranje, kontrole, pakovanje i duboko zamrzavanje. Proces je komplikovan, ali to rade mašine – priča Stanisavljević.

Paklena sezona počinje 1. maja. Zatekli smo magacionere i žene koje klasifikuju puževe kućice.

Oduševljena uslovima na poslu: Radnica Snežana Ilić (27)

Foto: M. Ivanović / RAS SrbijaOduševljena uslovima na poslu: Radnica Snežana Ilić (27)

– Nije mi trebala protekcija za posao. Javila sam se na konkurs i posle razgovora primljena u stalni radni odnos. Plaća nam se put, topli obrok, godišnji odmor, a kada se umorimo, izađemo da na klupama za stolom ispred fabričkih vrata popijemo kafu i uživamo u prirodi. Nema napetosti ni frustracije – priča najmlađa među radnicama Snežana Ilić (27) sa završenom poljoprivrednom školom.

Marjanoviću u poslu pomažu sin i ćerka, koji imaju četvoro dece.

Srbi to neće ni da probaju

Vlasnika fabrike muči to što Srbi ne vole meso puževa, pa neće ni da probaju.

– Napravili smo probnu proizvodnju puževa, čije kuvano meso vratimo u kućicu i prelijemo raznim đakonijama, ali Srbi neće da jedu meso puževa iako je ono puno proteina, najzdravije meso, i svojevrstan je afrodizijak. U restoranima u Beogradu i Novom Sadu, gde dolaze stranci, ide prodaja, ali u Leskovcu – nikako. Ponudićemo marketima u pojedinačnim pakovanjima, pa ako ne ide, ode opet sve u izvoz gde za tim specijalitetom vlada velika tražnja – priča vlasnik „Bones fooda“.

Pročitajte

Zablude u koje verujete Robovi gradili piramide

Zablude u koje verujete: Robovi gradili piramide

Zablude u koje verujete: Robovi gradili piramide   Izvor: National Geographic Filmovi poput „Princa Egipta“ ...

Poslednji mamuti nestali su pre 3.600 godina, kada su piramide već bile izgrađene

Poslednji mamuti nestali su pre 3.600 godina, kada su piramide već bile izgrađene

Poslednji mamuti nestali su pre 3.600 godina, kada su piramide već bile izgrađene Izvor: National ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 2 =