8. novembra 2016. Od Online knjižara Licej 0

Energetska pića nisu zdrava, naročito u kombinaciji s alkoholom

Energetska pića su mnogima omiljeni napici, iako nisu jako zdravi, naročito ako se konzumiraju u kombinaciji s alkoholom, kažu stručnjaci. Nemački kardiolog Herbert Brueck naveo je nekoliko loših strana ove vrste napitaka.

Na pitanje mogu li energetska pića uistinu prouzrokovati srčane palpitacije, odgovorio je potvrdno i objasnio da ovi napici povećavaju nivo adrenalina u organizmu, što uzrokuje ‘lupanje’ srca i aritmije. Pojava je posebno opasna ako se pojedinac istovremeno bavi sportom ili pleše. Energetski napici povećavaju krvni pritisak i podstiču opštu uznemirenost.

Dr. Brueck je rekao da su u posebnoj opasnosti deca koja su osjetljiva na kofein, jedan od sastojaka energetskih napitaka. S obzirom na to da nisu naviknuta na kofein, njihova reakcija može biti vrlo snažna.

Na pitanje da li bi osobe sa srčanim problemima i bolestima smele konzumirati energetske napitke dr. Brueck je odgovorio negativno. S obzirom na to da adrenalin povećava krvni pritisak osoba sa srčanim bolestima poput pacijenata sa suženjem aortalnog zaliska ili onih koji pate od srčane insuficijencije, ova im se pića nikako ne preporučuju.

Doktor je rekao i da nije preporučljivo mešati alkohol s energetskim pićima jer ona prikrivaju dejstvo alkohola, bar privremeno, što pojedinca može podstaknuti da konzumira više alkohola nego što može podneti. Sam alkohol može biti uzrok srčane aritmije, što spomenutu kombinaciju čini naročito opasnom.

Dr. Brueck je član Nemačkog udruženja kardiologa, a internom medicinom i kardiologijom kao subspecijalizacijom bavi se od 1994.