Svetska zdravstvena organizacija
9. novembra 2016. Od Online knjižara Licej 0

Zbog superbakterija WHO savetuje samo pranje, a ne brijanje pre operacija  

Pacijente koji će biti podvrgnuti operativnom zahvatu ne bi trebalo brijati, kako je dosad bila praksa, već ih samo uputiti da dobro operu deo tela na kojem će se obaviti operacija, uz davanje antibiotika pre i za vreme zahvata koji će sprečiti infekcije, ali ne i nakon zahvata, objavila je Svetska zdravstvena organizacija.

Naučnici su ustanovili da se brijanje delova tela pre operativnog zahvata organizam izlaže većem broju infekcija, stoji u saopštenju WHO-a.
Delovi tela poput glave, prepona ili ruku rutinski se briju pre operacije već desetinama godina.

Uklanjanje dlaka s dela tela na kojem će se obaviti operativni zahvat povećava rizik od mikroskopskih posekotina, kao i od rezova, koji otvaraju put ulasku opasnih mikroba u organizam, kaže stručnjak WHO-a Ed Kelley.

U skladu s novim preporukama svetske organizacije čiji je cilj sprečiti širenje potencijalno smrtnonosnih infekcija koje nastaju kao posledica zaraze superbakterijama u bolnicama i klinikama širom sveta, potrebno je voditi računa o savršenoj čistoći i higijeni, kao i o opreznom davanju antiinfektiva. Kada je posredi higijena i čistoća, savet se odnosi na pacijente, koji bi se pre operacije trebali okupati ili istuširati, a stručno osoblje mora proći kroz uobičajeno precizno pranje ruku.

Stručnjaci WHO-a preporučuju samo skraćivanje dlaka kako bi se olakšao pristup mestu na kojem će se obaviti operativni zahvat. WHO od bolnica traži i da prestanu prepisivati antibiotike pacijentima nakon operacije kao rutinsku preventivnu mjeru. Naime, tu vrstu lekova treba propisati isključivo ako se nakon operacije razvila upala. Ograničeno propisivanje antibiotika usporilo bi razvoj bakterija koje su otporne na takve lekove. Upravo suprotno, WHO savjetuje da se pacijentima antibiotici daju dva sata pre operacije i za vreme operacije.

Po podacima WHO-a oko 11 % pacijenata u siromašnim zemljama infekciju ‘zaradi’ za vreme operativnog zahvata. U afričkim zemljama, petini žena podvrgnutih carskom rezu rana se inficira tokom zahvata.

Iako nema međunarodnih statističkih podataka o infekcijama koje se jave nakon operacije, WHO procenjuje da su svake godine u opasnosti milioni života, do čega dolazi zbog rezistentnosti organizma na antibiotike. Zbog takvih komplikacija u Sjedinjenim Državama pacijenti svake godine u bolnicama provedu 400.000 dodatnih dana, što košta 900 miliona dolara.