U okviru programa ”Izdavačke tačke”, drugog dana Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, u sali ”Ivo Andrić” predstavljena je izdavačka delatnost biblioteke „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka. O značaju neprofitnih izdavača koji su značajni za nacionalnu kulturu i istoriju književnost, govorili su dr Dragan Hamović, savetnik ministra kulture i informisanja i viši naučni saradnik na Institutu za književnost i umetnost, mr Jovan Pejčić, kritičar, istoričar književnosti, esejist, antologičar, a izdavaštvo čačanske biblioteke predstavili su Danica Otašević, dr Bogdan Trifunović i Marija Radulović.

Čačanska bibliotka ”Vladislav Petković Dis”, matična biblioteka moravičkog okruga, već pedeset godina neguje izdavačku delatnost. Dragan Hamović je naglasio značaj manifestacije „Disovo proleće“ za srpsku kulturu, koja uz prateće publikacije i knjige mladih autora, daje veliki doprinos književnosti. Jovan Pejčić je govorio o važnosti zaštite zavičajne građe kroz izradu bibliografija i objavljivanje knjiga zavičajnih autora.

Govoreći o izdavačkoj delatnosti biblioteke, Danica Otašević je istakla edicije „Knjiga gosta“, „Tokovi“ „Katalozi izložbi“, naučne skupove i zbornike o Disu, Danici Marković, Aleksandru Ristoviću i Branku V. Radičeviću, a ”Disovo proleće ” je nazvala ”nacionalnim blagom”.

Bogdan Trifunović je istakao predanost bibliotekara u izradi zavičajnih bibliografija, kao i časopis „Glas biblioteke“ koji izlazi od 1988. godine. Marija Radulović je naglasila tradiciju izdavaštva dugu gotovo pet decenija, koja je srpskoj književnosti donela oko dvesta naslova vrednih knjiga, a većina publikacija je dostupna korisnicima u elektronskoj formi.

Svi dobitnici Disove nagrade imaju svoj katalog, što se ilustrativnog i biografskog dela korpusa tiče – izgrađuje se portret samog autora.

Danica Otašević govori o izdavačkoj tački Disovo proleće, koje je imala tu privilegiju da od 1998. godine bude glavni i odgovorni urednik svih izdanja koje je bibolioteka objavila. Tvrdi da je Disovo Proleće nacionalno blago.

Promocija Disovog Proleće održaće se u petak u 13 časova, na platou Miloš Crnjanski, sajamska arena.